Telefoon Bel ons: 0172 50 7176 Email: secretariaat@leimuidenduurzaam.nl

KLEINE ENERGIE BESPARENDE MAATREGELEN

Gebruik van gas en elektriciteit is zo normaal, de automatische afrekening gaat geruisloos, zodat vrijwel niemand zich ooit afvraagt of het eigen gebruik wel goed, gemiddeld of te hoog is. Vergelijk van het eigen gebruik met dat van de buren of het landelijk gemiddelde, start soms nuttig zelfonderzoek. Waar zitten mijn ‘energie-slurpers’, wat kan ik verbeteren? Ook een gesprek met de huisgenoten m.b.v. de 24 tips kaart geeft soms een onverwacht inzicht. Bij twijfel over het nut van een maatregel kan je altijd, zeker het stroom gebruik, nameten. Hulpmetertje zijn verkrijgbaar in onze Leenwinkel. Inzicht in de eigen Energierekening Ieder huis is anders! Dus heeft iedere bewoner een verschillende afrekening van het verbruik van energie, gas en elektriciteit, per jaar. In ons eerste informatiebericht vindt je details om eens op te letten. Mogelijke kleine besparingen In ons tweede informatiebericht vindt je gegevens om je verbruik met anderen te vergelijken. Ook staan hier aanwijzingen hoe je jouw gebruik kunt meten en tref je een hele rij, mogelijke, kleine besparingen aan..
Vooroorlogse woning Vooroorlogse woning Subsidies en Leningen Particulieren 5a Subsidies en Leningen Particulieren 5a Informatie bericht 1 Informatie bericht 1 Informatie bericht 2 Informatie bericht 2

Grotere energie besparende maatregelen

Isolatie Eigen isolatie onderzoek Bij het onderzoek naar de huidige situatie behoort ook het nagaan van hoe het is gesteld met de isolatie van de woning. Heb je een buitenmuur? Hoe is de muurgevel- isolatie? De vloer-isolatie? De dak-isolatie? Hoe is het met je beglazing en schilderwerk gesteld? Wanneer uitgevoerd? Hoe lang geleden is de woning gebouwd des te bescheidener is in het algemeen de isolatie uitgevoerd. De bouwvoorschriften dienaangaande zijn in een paar stappen duidelijk verbeterd. Tijd om na te gaan wat er bij jou verbeterd kan worden. Lees dus even na waar je op moet letten als je woning stamt uit een van de onderstaande perioden.
Tussen 1960 en 1990 Tussen 1960 en 1990 Rond de eeuwwisseling Rond de eeuwwisseling
Mogelijke besparingen De mogelijke besparingen per huisdeel, dak, vloer, muur en glaswerk, verschillen soms behoorlijk. Onderzoek wat door jou eerst dient te worden aangepakt en bepaal de volgorde van de mogelijke besparingen.

Schakel een expert in

Overleg met je buren

Vraag advies bij jouw

buurtbegeleider

COMFORT

aangenamer warm s’winters mogelijk verkoeling zomers

VOORDEEL

minder stookkosten

DUURZAAM

minder CO2
Na-isoleren - Informatie bericht 3 Na-isoleren - Informatie bericht 3 Informatie bericht 4 Informatie bericht 4

Verbetering bestaand energie gebruik

Bestaande radiatoren en convectorputten kunnen meer warmte leveren en daarmee het comfort in de woning vergroten door minder warmteverlies naar gevel/glas/buiten en/of kruipruimte/bodem en meer warmteafgifte naar het woongedeelte

Subsidies en Leningen

Isoleren is nog nooit zo goedkoop geweest als nu in 2023. De overheid helpt
Steun en informatie bij een eigen onderzoek Leimuiden Duurzaam kan je eigen onderzoek ondersteunen m.b.v. een advies van een van onze buurtbegeleiders. Zij hebben meestal zelf al zo’n onderzoek gedaan, hebben een cursus gevolgd en hebben gesproken met meerdere bewoners uit jouw buurt. Ook kunnen ze je wijzen op ervaringen van anderen. Laat het ons weten. Gratis biedt Leimuiden Duurzaam bewoners ook het gebruik van het zgn. Hoomdossier aan. Een digitaal hulpmiddel met adviezen, nuttig als opschrijf gereedschap en communicatiemiddel tussen jou en je buurtbegeleider. Via het secretariaat vraag je je eigen Hoomdossier aan. Bel anders even!
Naar meer informatie over het gebruik van het Hoomdossier Naar meer informatie over het gebruik van het Hoomdossier Luister naar Inge van der Meer Luister naar Inge van der Meer
Energieprestatie kantoren nog al veel ondermaats Het energieverbruik van kantoren wordt nu geschat op basis van de bouwtekening. Kantoren die op papier energiezuinig lijken, zijn soms in werkelijkheid zo lek als een mandje. Vanaf 2027 eist de aangescherpte EU richtlijn over energieprestaties van gebouwen dat niet de prestaties op papier, maar het werkelijke energieverbruik van gebouwen wordt gemeten. Dan worden energielabels niet meer op basis van de bouwtekening verstrekt, maar op basis van de gas- en elektriciteitsmeter. Om op een objectieve manier het werkelijke energieverbruik van een gebouw te kunnen meten is de WEii, ontwikkeld. Dat staat voor Werkelijke Energie Intensiteit Indicator. Die indicator wordt berekend op basis van het werkelijk gemeten energiegebruik en het gebruiksoppervlak van het gebouw. De eenheid van WEii is dan ook kilowattuur per vierkante meter.
Luister naar de WEii uitleg Luister naar de WEii uitleg Zelf jouw CV instellen op 60 zie video’s Zelf jouw CV instellen op 60 zie video’s
Zet je oude CV watertemperatuur op 60 graden en bespaar in 1 minuut €140 aan gas
Meten is weten Inzicht krijgen in je energieverbruik is de eerste stap om bewuster te verbruiken en zo je energiefactuur te doen dalen. EnergieID is er voor alle Leimuidenaren, woning eigenaren, huurders, bedrijven, allemaal. Of je nu een analoge of digitale energiemeter hebt.
Naar het SLIM METEN  project Naar het SLIM METEN  project

ISOLEREN

Bij een onderzoek naar de huidige situatie behoort ook het nagaan van hoe het is gesteld met de isolatie van de woning. Heeft u een buitenmuur? Hoe is de muurgevel-isolatie? De vloer-isolatie? De dak-isolatie? Hoe is het met uw beglazing en schilderwerk gesteld? Wanneer uitgevoerd? Hoe lang geleden is de woning igebouwd hoe bescheidener in het algemeen de isolatie is uitgevoerd. Tijd om na te gaan wat er bij u verbeterd kan worden.
Een reis van alle bewoners op onze aarde om beter te gaan zorgen voor ons klimaat. Niet alleen de industrie, de overheid of de bewoners, maar iedereen! Helpt u mee? U kunt vast ook uw steentje bijdragen. Leimuiden Duurzaam helpt.
KLEINE ENERGIE MAATREGELEN Het gebruik van gas en elektriciteit is zo normaal, de afrekening gaat zo geruisloos automatisch, dat vrijwel niemand zich ooit afvraagt of het eigen gebruik wel gemiddeld goed of te hoog is. Vergelijk van het eigen gebruik met het gebruik van de buren of het landelijk gemiddelde, start soms nuttig zelfonderzoek naar het eigen energie verbruik. Waar zitten mijn ‘energie-slurpers’, wat kan ik verbeteren?
EIGEN WARMTE ANDERS Met een warmtepomp verwarm je je huis op een lage temperatuur (40-50 graden), daarvoor heb je speciale lage temperatuurradiatoren of vloer en/of wandverwarming nodig. Zo’n warmtepomp regelt ook je warme water. En als je geen gasaansluiting meer hebt zal je ook op een elektrische manier moeten gaan koken. Omdat je meer elektriciteit gaat gebruiken wordt deze oplossing vaak gecombineerd met zonnepanelen.
EIGEN ENERGIE + WARMTE ANDERS Sommige oplossingen voor het produceren van eigen energie worden standaard gekoppeld met een nieuwe oplossing van de warmtevraag. Vooraf aan de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen is het goed om te weten dat er panelen zijn voor energie en thermische warmte voorziening met een warmtepomp.
EIGEN OPSLAG Om onder eigen beheer de eigen overproduktie van energie, niet af tegeven aan de stroomverzorger, kan gekozen worden voor eigen opslag van de overproduktie. Overdag bestaat al gauw de tijdelijke over-produktie en s’avonds en s’nachts heeft men een stroomvraag. De opslag van de eigen overproduktie overdag kan op een medium worden opgeslagen en later worden opgevraagd. Naast een oplossing van Tesla en een aanbod van Shell (overname firma Sonnen) biedt nu ook Siemens een opslagbatterij aan voor huishoudens. De firma HPS biedt een integrale oplossing aan met ook waterstof als opslag medium.
EIGEN ENERGIE + WARMTE + OPSLAG + ANDERS HPS De eerste europese firma die voor een individuele woning elekticiteit produceert, warmte levert en een korte termijn opslag (batterijen) en een seizoensopslag (waterstof) levert is HPS, Home Power Solutions. Een in Berlijn gevestigde firma die na een uitgebreide pilot in 2017/2018 thans de eerste installaties in Duitsland heeft geinstalleerd.
SAMEN ENERGIE Een eerste inventarisatie wijst uit dat de mogelijkheden van stroomproduktie door bewoners zelf of samen (max. 25%) zal bedragen en dus onvoldoende is om energie neutraal in 2030 te bereiken. Zon op Leimuiden legt zonnepanelen op grote daken in Leimuiden. Dat doen we samen. We kopen de zonnepanelen samen en delen de opbrengst. Zo helpen we concreet de CO2 uitstoot te verminderen
SAMEN WARMTE ANDERS Een warmtenet, of stads- of wijkverwarming, is een netwerk van leidingen onder de grond, van huis tot huis, waardoor warm water stroomt van een warmtebron. Die warmte wordt gebruikt als huis verwarming. Als warmtebron kan Restwarmte, Geothermie, Biomassa of Oppervlakte- of afvalwater gebruikt worden. Deze oplossingen vragen wel altijd extra stroom die opgewekt moet worden met zon of wind.
SAMEN OPSLAG De buurtopslag in Rijsenhout een voorbeeld. Om de zonnestroom van een straat panden met zonnepanelen te kunnen afvoeren was het voordeliger een opslag m.b.v. batterijen te installeren dan een dure nieuwe afvoerkabel naar het net te realiseren. Overdag afvoer naar de Buurtopslag en sávonds eerst stroom betrekken uit de buurtopslag. Zo kan ook de opbrengst van een groot zonnedak-project overdag worden opgeslagen en s’avonds worden verspreid aan de omliggende huizen.
‘NUL op de TRAFO’ Alle huishoudens die zich achter een buurt transformator bevinden, zouden als een zakelijke klant beschouwd kunnen worden. Het voordeel is dan dat alle wijkbewoners samen, worden gezien als grootverbruiker. Installeren zij een “smart grid” dan ontstaan er mogelijkheden om het beheer van de gezamenlijke energie produktie en de afname op een ander tijdstip onderling te gaan verrekenen. Een onderlinge tarifering en gezamenlijke afrekening met de wijk energie leverancier is dan mogelijk. Gezamenlijk kunnen de wijkbewoners streven naar een “Nul op de wijktransfomator” en zo helpen de belasting van het energienet in balans te houden. Uiteraard onder een voordeliger prijsconditie voor elke bewoner.
EIGEN ENERGIE Op je eigen dak zonnepanelen leggen is een aardige belegging. Je draagt zo ook direct bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot! Daarnaast: Alle oplossingen van de warmtevraag vragen om (extra) stroom. Vanaf juli 2020 ziet de overheid graag dat een ieder overstapt naar een elektrische auto. De behoefte aan stroom neemt alleen maar toe. Waarom niet zelf produceren?