Telefoon Bel ons: 0172 50 7176 Email: secretariaat@leimuidenduurzaam.nl
SAMEN STROOM opwekken Een eerste inventarisatie wijst uit dat de mogelijkheden van stroomproduktie door bewoners zelf of samen max. 25% zal bedragen en dat is dus onvoldoende om energie neutraal in 2030 te bereiken. Zon op Leimuiden legt zonnepanelen op grote daken in Leimuiden. Dat doen we samen. We kopen de zonnepanelen samen en delen de opbrengst. Zo helpen we concreet de CO2 uitstoot te verminderen.
Eigen stroom opslag Om onder eigen beheer de eigen overproduktie van energie, niet af tegeven aan de stroomverzorger, kan gekozen worden voor eigen opslag van de overproduktie. Overdag bestaat al gauw de tijdelijke over-produktie en s’avonds en s’nachts heeft men een stroomvraag. De opslag van de eigen overproduktie overdag kan op een medium worden opgeslagen en later worden opgevraagd. Naast een oplossing van Tesla en een aanbod van Shell (overname firma Sonnen) biedt nu ook Siemens SolarEdge, Myenergi e.a. een opslagbatterij aan voor huishoudens.
SAMEN OPSLAG De buurtopslag in Rijsenhout is een voorbeeld. Om de zonnestroom van een straat panden met zonnepanelen te kunnen afvoeren was het voordeliger een opslag m.b.v. batterijen te installeren dan een dure nieuwe afvoerkabel naar het net te realiseren. Overdag afvoer naar de Buurtopslag en s ‘avonds eerst stroom betrekken uit de buurtopslag. Zo kan ook de opbrengst van een groot zonnedak-project overdag worden opgeslagen en s’avonds worden verspreid aan de omliggende huizen.
Eigen stroom + warmte anders + korte en lange stroom opslag HPS De eerste en tot nu toe enige europese firma die voor een individuele woning elekticiteit produceert met zonnepanelen, warmte levert, een korte termijn opslag (batterijen) verzorgt en een seizoensopslag (waterstof) levert, is HPS, Home Power Solutions. Een in Berlijn gevestigde firma die na een uitgebreide pilot in 2017/2018 thans de eerste installaties in Duitsland heeft geinstalleerd.
Eigen stroom opwek + warmte anders Sommige oplossingen voor het produceren van eigen stroom worden standaard gekoppeld met een nieuwe oplossing van de warmtevraag. Vooraf aan de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen is het goed om te weten dat er panelen zijn voor energie en thermische warmte voorziening met een warmtepomp.

Stroom

Veranderingen in het stroomproduktie proces Lange tijd werd stroom opgewekt in energie centrales gestookt op kolen of gas. Gezien het vervuilende karakter van deze centrales wordt nu uitgeweken naar duurzamere produktie methoden. De opwekking via wind en zon. Na 2030 wellicht ondersteund door een enkele vernieuwde kernreactor centrale. Huidige inkoop mogelijkheden van stroom Nu wordt vrijwel alle stroom die bewoners nodig hebben voor hun apparaten en hun verlichting, betrokken via het lokakale stroom netwerk. Liander beheert het regionale net in Zuid Holland. De stroom levering wordt verrekend via een van de daartoe gemachtigde energie leveranciers (Greenchoice, Nuon, vdBron, Om Energie en vele anderen). Veel verschillende leveranciers, verschillende tarieven Elke bewoners staat het vrij te kiezen voor een van de stroomleverantiers. Verschillende contracten bestaan er in looptijd, prijs per kWh enzo. Daarnaast worden vaste kosten voor het gebruik van het netwerk bij de consument in rekening gebracht. Gezamenlijk stroom inkopen Als experiment wordt het gezamenlijk inkopen bij een enkele leverantier toegestaan in een wijk of buurt. Als Grootverbruiker draag je dan de verantwoording over de distributie en verrekening van de afgenomen stroom.
Stroom en warmte opwek Stroom en warmte opwek
Eigen lokale individuele stroom opwek Hoe kan dat? Je schaft je zoveel mogelijk zonnepanelen aan. Je bespaart op je eigen energierekening en verkoopt je overschot aan eigen zonnestroom aan je lokale cooperatieve stroomleverancier. Die levert op termijn jouw overtollige stroom weer aan je buren. Groener kan het niet! Het is ook nog voordelig. Geen plaats op je eigen dak? Participeer dan in een Zon op Leimuiden project. Samen leggen we een dak vol met zonnepanelen. Die stroom leveren we weer aan bewoners van Leimuiden en dus ook aan jou! Als bedrijf het eigen dak vol leggen met zonnepanelen? Waarom niet! Eigen stroom voordeliger kan niet.Of laat het dak volleggen door Leimuiden Duurzaam en zo steun je het ontstaan van de lokale energie gemeenschap.
Leimuiden Duurzaam | Om energie, uw lokale stroomleverantier Leimuiden Duurzaam | Om energie, uw lokale stroomleverantier
Toekomstige ontwikkelingen .Stroom betrekken van je lokale cooperatie is nu al mogelijk!. Uiteindelijk lokaal alle opgewekte stroom delen, individuele stroom maar ook gezamlijk opgewekte stroom delen.
Meer informatie Meer informatie Meer informatie Meer informatie Meer informatie Meer informatie Mogelijkheden voor een Eigen locale stroom voorziening Mogelijkheden voor een Eigen locale stroom voorziening

ISOLEREN

Bij een onderzoek naar de huidige situatie behoort ook het nagaan van hoe het is gesteld met de isolatie van de woning. Heeft u een buitenmuur? Hoe is de muurgevel-isolatie? De vloer-isolatie? De dak-isolatie? Hoe is het met uw beglazing en schilderwerk gesteld? Wanneer uitgevoerd? Hoe lang geleden is de woning igebouwd hoe bescheidener in het algemeen de isolatie is uitgevoerd. Tijd om na te gaan wat er bij u verbeterd kan worden.
Een reis van alle bewoners op onze aarde om beter te gaan zorgen voor ons klimaat. Niet alleen de industrie, de overheid of de bewoners, maar iedereen! Helpt u mee? U kunt vast ook uw steentje bijdragen. Leimuiden Duurzaam helpt.
KLEINE ENERGIE MAATREGELEN Het gebruik van gas en elektriciteit is zo normaal, de afrekening gaat zo geruisloos automatisch, dat vrijwel niemand zich ooit afvraagt of het eigen gebruik wel gemiddeld goed of te hoog is. Vergelijk van het eigen gebruik met het gebruik van de buren of het landelijk gemiddelde, start soms nuttig zelfonderzoek naar het eigen energie verbruik. Waar zitten mijn ‘energie-slurpers’, wat kan ik verbeteren?
EIGEN WARMTE ANDERS Met een warmtepomp verwarm je je huis op een lage temperatuur (40-50 graden), daarvoor heb je speciale lage temperatuurradiatoren of vloer en/of wandverwarming nodig. Zo’n warmtepomp regelt ook je warme water. En als je geen gasaansluiting meer hebt zal je ook op een elektrische manier moeten gaan koken. Omdat je meer elektriciteit gaat gebruiken wordt deze oplossing vaak gecombineerd met zonnepanelen.
EIGEN ENERGIE + WARMTE ANDERS Sommige oplossingen voor het produceren van eigen energie worden standaard gekoppeld met een nieuwe oplossing van de warmtevraag. Vooraf aan de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen is het goed om te weten dat er panelen zijn voor energie en thermische warmte voorziening met een warmtepomp.
EIGEN OPSLAG Om onder eigen beheer de eigen overproduktie van energie, niet af tegeven aan de stroomverzorger, kan gekozen worden voor eigen opslag van de overproduktie. Overdag bestaat al gauw de tijdelijke over-produktie en s’avonds en s’nachts heeft men een stroomvraag. De opslag van de eigen overproduktie overdag kan op een medium worden opgeslagen en later worden opgevraagd. Naast een oplossing van Tesla en een aanbod van Shell (overname firma Sonnen) biedt nu ook Siemens een opslagbatterij aan voor huishoudens. De firma HPS biedt een integrale oplossing aan met ook waterstof als opslag medium.
EIGEN ENERGIE + WARMTE + OPSLAG + ANDERS HPS De eerste europese firma die voor een individuele woning elekticiteit produceert, warmte levert en een korte termijn opslag (batterijen) en een seizoensopslag (waterstof) levert is HPS, Home Power Solutions. Een in Berlijn gevestigde firma die na een uitgebreide pilot in 2017/2018 thans de eerste installaties in Duitsland heeft geinstalleerd.
SAMEN ENERGIE Een eerste inventarisatie wijst uit dat de mogelijkheden van stroomproduktie door bewoners zelf of samen (max. 25%) zal bedragen en dus onvoldoende is om energie neutraal in 2030 te bereiken. Zon op Leimuiden legt zonnepanelen op grote daken in Leimuiden. Dat doen we samen. We kopen de zonnepanelen samen en delen de opbrengst. Zo helpen we concreet de CO2 uitstoot te verminderen
SAMEN WARMTE ANDERS Een warmtenet, of stads- of wijkverwarming, is een netwerk van leidingen onder de grond, van huis tot huis, waardoor warm water stroomt van een warmtebron. Die warmte wordt gebruikt als huis verwarming. Als warmtebron kan Restwarmte, Geothermie, Biomassa of Oppervlakte- of afvalwater gebruikt worden. Deze oplossingen vragen wel altijd extra stroom die opgewekt moet worden met zon of wind.
SAMEN OPSLAG De buurtopslag in Rijsenhout een voorbeeld. Om de zonnestroom van een straat panden met zonnepanelen te kunnen afvoeren was het voordeliger een opslag m.b.v. batterijen te installeren dan een dure nieuwe afvoerkabel naar het net te realiseren. Overdag afvoer naar de Buurtopslag en sávonds eerst stroom betrekken uit de buurtopslag. Zo kan ook de opbrengst van een groot zonnedak-project overdag worden opgeslagen en s’avonds worden verspreid aan de omliggende huizen.
‘NUL op de TRAFO’ Alle huishoudens die zich achter een buurt transformator bevinden, zouden als een zakelijke klant beschouwd kunnen worden. Het voordeel is dan dat alle wijkbewoners samen, worden gezien als grootverbruiker. Installeren zij een “smart grid” dan ontstaan er mogelijkheden om het beheer van de gezamenlijke energie produktie en de afname op een ander tijdstip onderling te gaan verrekenen. Een onderlinge tarifering en gezamenlijke afrekening met de wijk energie leverancier is dan mogelijk. Gezamenlijk kunnen de wijkbewoners streven naar een “Nul op de wijktransfomator” en zo helpen de belasting van het energienet in balans te houden. Uiteraard onder een voordeliger prijsconditie voor elke bewoner.
EIGEN ENERGIE Op je eigen dak zonnepanelen leggen is een aardige belegging. Je draagt zo ook direct bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot! Daarnaast: Alle oplossingen van de warmtevraag vragen om (extra) stroom. Vanaf juli 2020 ziet de overheid graag dat een ieder overstapt naar een elektrische auto. De behoefte aan stroom neemt alleen maar toe. Waarom niet zelf produceren?