Warmtepompen Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte onttrekt aan een medium en dat overgeeft aan het warmte afgifte systeem in de woning (radiatoren, convectoren, vloerverwarmingsinstallatie, etc.) We onderscheiden lucht/water en water/water warmtepomp oplossingen. Bijvoorbeeld lucht/water warmtepompen onttrekken warmte aan lucht (buitenlucht, lucht in het ventilatie kanaal, etc.) en geven deze warmte af aan het beschikbare afgifte systeem (radiatoren, vloer verwarmingbijvoorbeeld de buitenlucht). De andere soort warmtepomp ontrekt warmte aan water, een waterreservoir. Een voorbeeld van een waterreservoir is oppervlakte water (plas, meer, openbaar water) of een kunstmatig aangelegd reservoir. Daarvoor hoeft de bron niet warmer te zijn dan de temperatuur in de woning, het werkt ook als het buiten koud is. De werking lijkt op een “omgekeerde” koelkast: die haalt warmte uit de lucht in de koelkast en geeft die buiten de koelkast af. Een warmtepomp haalt warmte van buiten (uit lucht of water) en geeft die in huis weer af. Voorwaarden voor een zinvol gebruik van warmtepompen: 1. Is de isolatie van de woning voldoende? Energielabel A of B Voldoende dak-, vloer en/of bodem- en gevelisolatie en minstens HR (plus) glas 2. Is het warmteafgifte systeem geschikt? Alleen maar geschikt voor hoge temperatuur verwarming? - Klassieke radiatoren? Wel te voorzien van radiator ventilatoren? Geschikt of aan te passen voor lage temperatuur verwarming? - Vloerverwarming aanwezig in de woonkamer/ begane grond? - Al uitgeprobeerd om de Cv-ketel temperatuur op 50˚C in te stellen? Let op: Standaard werken warmtepompen met lage temperatuur warm water: 40 - 50˚C. Er zijn warmtepompen in ontwikkeling met hoge temperatuur warm water, 70 – 80˚C. - Een warmtepomp werkt efficienter naarmate hij water minder warm hoeft te maken (en het liefst niet warmer dan 50˚C) - Een 2-staps oplossing is om naast de Cv-ketel een zg. hybride warmtepomp te installeren, deze werkt als de buitentemperatuur warm genoeg is en op de koude dagen wordt de Cv-ketel ingeschakeld. Uiteindelijk moet echter ook de Cv-ketel een keer vervangen worden door een tweede Hybride warmtepomp. 3 Hoe is/wordt de warm watervoorziening geregeld? Douche en bad: in het algemeen wordt het warme water voor douche en bad nog geregeld via de Cv, soms aangevuld als ‘buffer’ met een boiler 50˚C. Keuken: het gebruik van lange warm waterleidingen kost veel water voordat het warm water beschikbaar is. Dat kan efficient worden aangepakt met kleine elektrische waterboilers, eventueel met een hoge temperatuur watervoorziening voor heet water. Lucht-water-warmtepompen: onttrekken warmte uit de buitenlucht a.) via een buitenunit in de tuin of op het dak of b.) via een ventilatiekanaal van de woning. De warmte van buiten verwarmt hiermee het water dat door je leidingen stroomt. Binnen in huis staat een apparaat dat ongeveer zo groot is als een flinke koelkast, vaak nog met een extra vat om warm water op te slaan.
· · · · ·
water/water voorbeelden water/water voorbeelden lucht/water voorbeelden lucht/water voorbeelden
Water-water-warmtepompen: onttrekken warmte aan een waterbron in de tuin of op het dak.De warmte van buiten verwarmt hiermee het water dat door je leidingen stroomt. Binnen in huis staat dus een apparaat dat ongeveer zo groot is als een flinke koelkast, vaak nog met ingebouwd extra vat om warm water op te slaan. r voorbeelden v v
Wanneer is een warmtepomp een goed idee? Een warmtepomp is een flinke investering die je waarschijnlijk zoveel mogelijk terug wil verdienen met een lage energierekening. De warmtepomp moet dan zo efficiënt mogelijk werken. Daarvoor is het belangrijk dat je huis geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Dat klinkt misschien niet comfortabel, maar dat is het juist wél. Je kamers worden net zo warm als met hoge temperatuur verwarming, maar om dit voor elkaar te krijgen stroomt er water door je leidingen heen dat veel minder heet is dan je misschien gewend bent. Hoe lager de watertemperatuur die de warmtepomp hoeft te maken, hoe zuiniger hij werkt. In een ideale situatie hoeft het water niet warmer te worden dan 35°C, terwijl een cv-ketel vaak tot 70-90°C verwarmt. Het ‘opwarmen’ van een kamer duurt wel langer. Maar ook moet je de soort warmtepomp kiezen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar alle kosten, niet alleen voor de aanschaf maar ook evt. onderhoud tijdens de economische levensduur. Dit is de “Total Cost of Ownership” (TCO) of levensduurcyclus. Meer investeren kan efficiënter zijn, zie onderstaan schema.

Elektrische oplossingen

Warmte Anders

Lucht/water-warmtepomp Als voorbeeld de Mitsubishi Ecodan 'Silent', een extra stille lucht/water-warmtepomp van bijvoorbeeld 8,5 kW haalt warmte uit de lucht, ook tijdens de nacht of op een koude winterdag. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan water, dat ofwel direct het huis kan verwarmen of indirect de warmte kan afgeven aan het warme tapwater. De buiten-unit van de warmtepomp kan opgehangen worden aan een gevel of in de tuin worden geplaatst en de binnenunit samen met boiler/buffervat vaak op de plek van de oude CV-installatie.
Water/water-warmtepomp Een water/water warmtepomp onttrekt warmte aan een open of gesloten waterreservoir. ‘Open’ betekent een meer, plas zoals de Braassem of een waterlaag in de grond. Deze techniek kan individueel per woning worden toegepast. Wanneer deze techniek voor een buurt of wijk wordt toegepast dan noemt men dat aquathermie. Een ‘gesloten’ waterreservoir is een buizenstelsel in de eigen grond. Maar ook op het eigen dak kan een watereservoir worden aangelegd, meestal onder zonnepanelen zodat gelijk eigen stroom wordt opgewekt..
Altijd Extra Energie voorziening nodig Waterpompen gebruiken stroom. De benodigde extra energie kan zelf opgewekt worden via eigen energie productie, bijvoorbeeld zonnepanelen of gewoon van de eigen stroomleverancier. Een aansluiting op het stroomnet blijft vrijwel altijd bestaan. Enerzijds als afvoer medium van teveel opgewekte eigen stroom op een moment op de dag of noodzakelijkwijs voor het opvragen van energie bij een tekort aan eigen stroom.